Több zöldet a környezetedbe! – pályázat

mol_zoldovezet_program_mueA MOL az Ökotárs Alapítvánnyal közösen idén is várja azon civil szervezetek, társasházak jelentkezését, akik a helyi közösség bevonásával szeretnének létrehozni egy közösségi parkot, egy zöld belső udvart, vagy közösségi kertet. A program keretében a növények telepítése mellett lehetőség van a közterület takarítására, szeméttárolók illetve szelektív hulladékgyűjtők létesítésére, felújítására, valamint biciklitárolók, padok, asztalok, szobrok kihelyezésére vagy környezetbarát felújítására is.

A pályázati folyamat

A Zöldövezet pályázat két körben zajlik. Első körben a pályázók csak egy ötletet nyújtanak be, amelyben bemutatják a kiszemelt területet, valamint azt, hogy a helyi közösséget hogyan fogják bevonni a tér zöldítésnek, átalakításának tervezésébe. Ezt követően a nyertes pályázók a helyi közösséget, valamint szakértőket bevonva dolgozhatják ki a végleges parkosítási terveket, s ezt nyújthatják be a második forduló során. A második forduló nyertesei kapnak támogatást ahhoz, hogy megkezdhessék a program megvalósítását, a választott terület megújítását.

A Zöldövezet első fordulójában nyertes pályázók egy 1 napos képzésen vehetnek részt, amelyen rövid áttekintést kapnak a közösségi tervezés módszeréről. Ennek alapja a „Hogyan varázsoljunk újjá egy közteret?” című könyv, amelyet minden résztvevő kézhez kap a képzést követően. A kiadvány alapvetően az amerikai Project for Public Spaces útmutatójának fordítása és hazai adaptálása, amelyet kifejezetten a közösségi tervezési munka „csináld magad” jellegű segítése érdekében jelent meg a MOL Magyarország jóvoltából. A magyar kiadásban néhány hazai esettanulmány is olvasható közterek közösségi tervezéséről.

További információ: http://molzoldovezet.hu/a-programrol-roviden

A hozzászólások le vannak tiltva.