Sosem látott iramban nő a cégek száma itthon: de persze van egy kis csavar a történetben

A koronavírus ideje alatt a szokásosnál jóval több cég jött létre Magyarországon, de továbbra is kevés az új szereplő, a cégbirodalmak pedig tovább növekednek.

2021 december közepéig több mint 32 ezer új társas vállalkozás jött létre Magyarországon, de közülük csak minden ötödik számít új szereplőnek. A többi új vállalkozás korábbi vállalkozásokhoz köthető vagy tulajdonosokon vagy címkapcsolatokon keresztül. Érdekes módon a koronavírus járvány sem törte meg a korábbi trendet e tekintetben, az elmúlt 2 évben hasonlóan alakult az új szereplők aránya, mint a járványt megelőző években – áll az Opten közleményében.

Az adatok alapján jelenleg az újonnan induló társas vállalkozások 57 százalékénak menedzsmentjében van olyan aláíró vagy tulajdonos, aki először tölt be hasonló szerepkört, 42 százalékukban minden tulajdonos és ügyvezető számít új szereplőnek, és csak 21 százalékuk olyan, amely sem címkapcsolattal, sem személyi kapcsolattal nem köthető korábbi vállalkozáshoz.

A 2020/2021-es adatok azért számítanak meglepetésnek, mert ebben az időszakban a járványt követő gazdasági bizonytalanságnak köszönhetően sokan kerültek kényszerpályára. Válságidőszakban jellemzően több a teljesen új vállalkozó, amely jellemzően alkalmazotti szerepkörben dolgozott korábban. Az a tény, hogy az új szereplők aránya az elmúlt 2 év során nem változott jelentősen, azt jelzi, hogy a munkavállalók vállalkozói irányba terelődése kevéssé volt jellemző, ha kényszerpályára is került valaki, az inkább korábbi vállalkozó lehetett.

Ha a tendenciától függetlenül nézzük az arányokat, megállapítható, hogy nagy részben a magas hazai cégfluktuációnak köszönhető, hogy kevés az új szereplő.

Az újonnan induló vállalkozások várható élettartama viszonylag alacsony, gyorsan cserélődnek a piac szereplői, de a cserélődés inkább csak a vállalkozások szintjén jelenik meg, maguk a vállalkozók és ügyvezetők új vállalkozásoknál folytatják munkájukat.

Még érdekesebb a kép, ha azt nézzük, mennyire szövevényesedik a hazai cégbázis. Az adatok alapján ugyanis egyre több azon vállalkozók száma, amelyek közvetlenül irányítanak számos vállalkozást. Jelenleg több mint 50 ezer vállalkozónak van közvetlen befolyása legalább három vállalkozás felett, a legalább 5 vállalkozáshoz köthető személyek száma megközelíti az 5 ezer főt, de a 10 feletti vállalkozói kapcsolat is 900 főnél jár már. A leglátványosabban ez utóbbi szegmens növekszik, 1 év alatt több mint 80 fő lépett be a 10 feletti céget irányító szegmensbe, míg a korábbi években jóval alacsonyabb volt ez a növekedés.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a számok csak a közvetlen befolyást jelentik, a közvetett befolyásokat is számolva ennél még nagyobb számokkal találkozhatunk. Azon személyek száma, amelyek közvetett módon több mint 5 vállalkozást irányítanak mára már meghaladja a 11 ezer főt, de a 10 céget közvetetten birtokló személyek száma megközelíti a 4 ezer főt!

Jelenleg a tulajdonosok, ügyvezetők 79 százaléka csak 1 vállalkozásban rendelkezik befolyással, ami szintén azt mutatja, hogy a cégalapítások többségében a korábbi cégből történő kiszállást jelentik, vagy a cég teljes magára hagyásával járnak együtt. A frissen alapított cégek esetében az alapítók, aláíró magánszemélyek átlag életkora 41,3 év, ami szintén azt jelzi, hogy nem a friss pályakezdők öntik el a piacot új cégekkel. A cégalapítók átlagéletkora lassan ugyan, de még növekszik, azonban a tendencia alapján 41,5 év környékén be fog állni. A 2000-es évek elején még 40 év alatt volt a cégalapítók átlagéletkora, amely valamelyest eltolódott 2021-re, de nem növekszik tovább, vélhetően sokáig 41-42 év körül fog maradni a cégalapítók átlagéletkora.

Forrás: penzcentrum.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .