2019-től életbe lépő adóváltozások

Az Országgyűlés kedden elfogadta a 2019-től érvénybe lépő adócsomagot, amely – mint azt már megszokhattuk – valamennyi adótörvényt kisebb-nagyobb mértékben megváltoztat. Nő az alanyi áfamentesség értékhatára, jobban járnak a dolgozó nyugdíjasok, bevezetik a csoportos tao-alanyiságot, két új szochó-kedvezmény érkezik, és a kedvezményes lakásáfa meghosszabbodik bizonyos esetekben.

 

Még vonzóbb lesz a kata

Az elfogadott törvény szerint 2019-től 8 millió forintról 12 millió forintra emelkedik az alanyi áfamentesség határa, így ez egybeesik majd a kata választhatóságának értékhatárával, ami a legkisebb vállalkozásoknak jelent nagy segítséget.

További változás az adónemben, hogy diákoknak 50 helyett 25 ezer forint adót kell fizetniük akkor is, ha 25 éves korukig a tanulmányaikat szüneteltetik.

Tao: választható lesz a csoportos társasági adóalanyiság

A csoportos társasági adóalanyiság a törvény szerint 2019. 1-jétől lesz választható; ezzel a lehetőséggel olyan hazai kapcsolt vállalkozások élhetnek majd, amelyek között legalább 75%-os mértékű többségi befolyás áll fenn. A csoportos adóalanyiság elsődleges célja a magyar társasági adóalanyok versenyképességének növelése, illetve az őket érintő adminisztrációs teher csökkentése. A választással élő társaságok a jövőben kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek azzal, hogy egymás között felhasználhatóvá válnak a kapcsolt vállalkozások veszteségei, valamint a csoporttag vállalkozások egymás közötti ügyletei mentesülnek majd a transzferár-dokumentációs kötelezettség alól.  A 2019-es alkalmazáshoz legkésőbb 2019. január 15-ig kell majd az erre vonatkozó nyilatkozatot megtenni a NAV felé.

A vonatkozó Európai Uniós irányelvnek való megfelelés érdekében a jövőben új szabályok vonatkoznak majd a magyar társasági adóalanyok által az adóalapban érvényesíthető kamatráfordítás mértékére (alultőkésítési szabály). A hatályos kamatlevonhatósági szabályokat – amelyek a kötelezettségek saját tőkéhez viszonyított aránya alapján (jelenleg 3:1-es arány) határozzák meg az adóalapban érvényesíthető kamat mértékét – olyan szabály váltja fel, amely az adóévben kifizetett kamat érvényesíthetőségét alapvetően az adózás előtti eredmény korrigált értékéhez köti.

A tao-törvény újdonsága lesz, hogy a látványcsapatsportok támogatásának jogcímei kiegészülnek a sportcélú ingatlan üzemeltetésének költségeire vonatkozó támogatás nyújtásának lehetőségével, illetve megszűnik az előadó-művészeti szervezetek tao-kedvezménye.

Enyhülnek a december 20-ig elvégzendő adófeltöltési kötelezettség szabályai. Az itt tévesztő cégek esetében a maximális mulasztási bírság-mérték a felére csökken. Jövőre a befizetett előleg és az adóévi adó kilencven százalékának különbözete után maximum tíz százalék lehet a bírság.

A dolgozó nyugdíjasok kedvezőbben adóznak

Változatlan az a nyáron elfogadott szabály, hogy a nyugdíjasok nem fizetnek majd járulékokat, ha munkaviszonyban dolgoznak tovább. A szabály annyiban pontosodik, hogy a nyugdíj folyósításának szüneteltetése – azaz állami tisztség betöltése – ideje alatt sem kell a nyugdíjasoknak a járulékokkal számolnia. E rendelkezés lehetővé teszi, hogy változatlan munkáltatói költség mellett a nyugdíjasok a jelenleginél akár 45%-kal több nettó jövedelmet szerezhessenek.

Nem csökken a szochó, de új kedvezmények jönnek

A szociális hozzájárulási adó mértéke – melyet a munkáltatók fizetnek a foglalkoztatottak után – 19,5% marad. ugyanakkor a csomag két jelentős új kedvezmény bevezetéséről rendelkezik. Egyrészt a vállalkozási formában működő kutatóhelyek a kutatás-fejlesztési tevékenységet végző munkavállalók után januártól csak a szociális hozzájárulási adó felét fogják megfizetni.

Másrészt az elbocsátani kívánt, nyugdíj előtt álló, 60 év feletti foglalkoztatottak esetében az új munkáltató a minimálbér négyszereséig nem köteles utánuk szociális hozzájárulási adót fizetni. Az érintettek foglalkoztatása akár 110-120 ezer forinttal olcsóbb lehet, mint már munkavállalóké.

Általános forgalmi adó – könnyítés az autósoknak, marad a lakásáfa

Jelentős adminisztrációs egyszerűsítést jelent, hogy a személygépjárművek üzemeltetési költségein felszámított áfa 50%-a – az általános levonási feltételek fennállása esetén – automatikusan levonhatóvá válik a magáncélú és üzleti használat arányát alátámasztó útnyilvántartás vezetése nélkül is. Az adózók továbbra is választhatják a magasabb arányú áfalevonást, de ahhoz továbbra is kötelesek az útnyilvántartás vezetésére.

2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

Tovább csökken az adminisztráció

A törvényben számos, az adószakmával közösen előkészített, bürokrácia-csökkentő intézkedés szerepel. Így többek között jövőre már nem kell bejelenteni a foglalkoztatottnak dolgozója végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat.

Forrás: www.vallalkozo.info

Fotó:pixabay.com

A hozzászólások le vannak tiltva.